Juventus’a verilen 15 puanlık kesintinin gerekçeli kararı belli oldu.
İtalya Birinci Futbol Ligi (Serie A) gruplarından Juventus’a mali usulsüzlüklere karıştığı gerekçesiyle verilen 15 puanlık silme cezasının gerekçeli kararı açıklandı.
İtalyan Futbol Federasyonu (FIGC), federasyon SporHakimin haksız sermaye menfaati nedeniyle Juventus’a verdiği cezanın ilişkisi ortaya çıktı.
36 sayfalık gerekçeli kararda siyah beyazlı kulübün sportif açıdan da disiplin suçu işlediği belirtildi.
Juventus kulübünün ilgili sportif düzenlemeleri uzun süreli ve tekrarlayan şekilde ihlal etmesi ve haklarından mahrum bırakılan kulüp yöneticilerinin bu durumun farkında olmalarının cezalar sonucu olduğuna dikkat çekildi.
Gerekçeli kararda Juventus’un mali hesaplarının güvenilir olmadığı da belirtildi.
Cezanın Federasyon Spor Savcısı Giuseppe Chine’nin talep ettiği 9 puanlık silme cezasından yüksek olmasının nedeninin ise Juventus’un haksız sermaye kazançlarının spor rekabetini bozabilecek düzeyde olması olduğu belirtildi.
Juventus ile birlikte suçlanan ancak herhangi bir ceza almayan diğer 8 kulüp hakkında rastgele bir delilin bulunmadığı bildirildi.
Siyah-beyazlıların gerekçeli kararın açıklanmasının ardından 30 gün içinde söz konusu cezalara itiraz hakkının olduğu, bu itirazın önümüzdeki günlerde yapılacağı basına yansıdı.
Öte yandan Juventus’un karıştığı mali usulsüzlüklerden biri olan oyunculara yapılan maaş ödemeleriyle ilgili soruşturma sürüyor. İtalyan basınında siyah-beyazlı kulübün bu konuda başka cezalar da alabileceği haberi çoktan yer almıştı.
Bu arada Juventus, kendilerine 15 puanlık ceza verildiği 20 Ocak’tan bu yana ligde evinde oynuyor ancak iki maçı da kazanamadı. Siyah-Atalanta 3-3 berabere kaldı ve Monza’ya 2-0 mağlup oldu. Silinme cezası ile orta sıralara gerileyen Juventus, Serie A’da 23 puanla 13. sırada bulunuyor.
Juventus’un baş ağrısı ‘Prisma’ soruşturması
Torino Başsavcılığı’nın Mayıs 2021’de başlattığı ve Juventus’un döneme ait mali hesaplarını inceleyen “Prisma” adlı soruşturma kapsamında Kasım 2021 ve Mart 2022’de kulübün Torino, Milano ve Roma’daki ofislerinde aramalar 2019-2020 ve 2020-2021. da yapıldı.
Siyah beyazlı kulüpte yer alan teknik direktörler ve futbolcular Paulo Dybala, Alex Sandro ve Federico Bernardeschi de soruşturma kapsamında savcılık tarafından istişare edilmek üzere çağrıldı.
Soruşturmayı yürüten savcıların, 2019-2021 transferi için kulübün mali hesaplarında özellikle futbolcu transferleri ve maaşlarında haksız menfaat, eksik veya yanlış beyan gibi mali usulsüzlükler tespit ettiği belirtildi.
Başsavcılığın soruşturmasını geçtiğimiz Ekim ayında tamamlamasının yanı sıra bu süreçte tespit edilen eksikliklerin kulüp yönetiminin istifaya sevk ettiği ve Andrea Agnelli ile yönetiminin kulübün çıkarlarını korumak adına istifa kararı aldığı basına yansıdı. .
Juventus Lideri Agnelli, Lider Yardımcısı Pavel Nedved, Yürütme Konseyi Lideri Maurizio Arrivabene, tüm yönetim konseyi 28 Kasım 2022’de istifa etti.
Exor Holding, Agnelli’den boşalan kulüp başkanlığına muhasebeci Gianluca Ferrero’yu getirdi.
UEFA ayrıca 1 Aralık 2022’de İtalyan Juventus grubu hakkında finansal fair-play ve kulüp lisansı kurallarının olası ihlalleri nedeniyle soruşturma başlattı.
Torino Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturmasının derinleşmesi nedeniyle İtalya Futbol Federasyonu (FIGC), daha önce Mayıs 2022’de kapatılan soruşturmasını Juventus ve 8 kulüp için 22 Aralık 2022’de yeniden başlattı.
FIGC Spor Hakemi, soruşturma sonucunda 20 Ocak’ta 8 kulübü temize çıkardı ve Juventus’u 15 puana mahkum etti. Şu anda Tottenham Hotspur’da görev yapan eski Juventus Sporting Yöneticisi Fabio Paratici 30 ay, Andrea Agnelli 24 ay, Maurizio Arrivabene 24 ay, Pavel Nedved 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.